Megújult Pusztafalu idősek otthona és bővült a könyvtára, az intézményeket szerdán adták át az alig kétszáz lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Az ünnepségen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt mondta: a pusztafalui kulturális és szociális beruházás a közösség összefogó erejéből önkormányzati, intézményi, állami támogatással, helyi vállalkozók összefogásával valósult meg.

Hozzátette: ahol van közösség, ott van biztonság, ott van remény és jövőbe vetett hit, a közösséget soha nem lehet pótolni. "Kötelességünk, hogy támogassuk ezt az erőt, ezért jött létre a Magyar falu program, amelynek az a célja, hogy az ilyen közösségek összefogását anyagilag is tudja támogatni.

Az államtitkár úgy fogalmazott: egyebek mellett közösségi terek, utak, orvosi rendelők felújítása, eszközök beszerzése is szerepel a programban, összefogva az önkormányzatokkal, egyházakkal.

Magyarország településeinek kilencven százaléka, csaknem 2900 falu, község 5 ezer lakos alatti. "Életbevágóan" fontos, hogy megkapják a támogatást, a szociális háló, a szociális biztonság szempontjából a tanya-, a falugondnoki hálózat finanszírozásának megerősítése, a szolgáltatás kibővítése is elsődleges - mondta. Hozzátette: 2020-tól a jelenlegi hatszáz fős települések mellett a hálózat a 800 fős településeket is érinti, 2022-től pedig az ezer lakosú községekben is kiépül.

A szerdán átadott pusztafalui beruházás mintegy 10 millió forintba került.

(MTI)