Az emberi jogi szempontok érvényesesítése érdekében civil szakértőkkel kiegészülve megalakult az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület albizottsága. A kormány elkötelezett, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsa az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét, ennek érdekében 22 milliárd forintból mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki 2019 elejéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből. Az új testület célja a kiváltásban még nem érintett nagy létszámú fogyatékos személyeket ellátó bentlakásos intézmények működésének monitorozása, ajánlások, észrevételek megfogalmazása.

A bizottság kockázatelemzést követően ütemezetten látogatja végig azokat a több mint ötvenfős állami, civil és egyházi intézményeket, amelyek fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg személyek ellátását végzik. Az ellátási színvonal, a szolgáltatások mennyisége és minősége, az ellátottak által megélt életminőség a kezdődő vizsgálatok központi eleme. A tényfeltárás mellett az albizottság ajánlásokat, észrevételeket fogalmaz meg a nagy létszámú intézmények működésére, az ellátottak életminőségére, az ellátás minőségére, az ellátotti jogok érvényesülésére vonatkozóan.

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület albizottsága civil és érdekvédelmi szférából érkező tagjait az Autisták Országos Szövetsége, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium delegálta.

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal, valamint az érintettek képviselőivel.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)