A szociális ágazat reprezentatív szakszervezeteinek – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – részvételével, a mai napon megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum.

Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen elmondta, az elmúlt időszakban a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mindhárom követelésében történt előrelépés: a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében is. A helyettes államtitkár hozzátette, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.

A fórum egyik napirendi pontja a bérkiegészítés volt, hiszen a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, ezért 2014 óta a 2016. évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális szféra bérrendezésére.  2015. augusztus elején kezdődött meg a szociális dolgozók bérkiegészítéseinek átutalása, novemberben pedig a kormány döntött a további folyósításról. A bérkiegészítés a szociális életpályamodell bevezetéséig biztosított az ezen a területen dolgozóknak.

A kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért rendszeresen üléseket tartana az Ágazati Érdekegyeztető Kerekasztal is, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet részt venne és kifejthetné álláspontját.

(Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)