Az idősotthonok fenntartóinak kötelességét és felelősségét hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, ahol meglátogatta az egyik református bentlakásos szociális intézményt.

Fülöp Attila a városi egyházközség által fenntartott Kálvineum idősotthonban tett bejárása után újságíróknak elmondta, országosan mintegy ezer, időseket gondozó intézmény működik, amelyekben csaknem 55 ezer ellátott él. Tapasztalatai szerint ahol a fenntartó már a járvány előtt is gondosan vigyázott az idősekre, ott a dolgozók jól meg tudták szervezni a koronavírus elleni védekezést és az idősek felügyeletét is.

Ebben a munkában az állam jogszabályalkotással, a védekezés finanszírozásával és támogatásával, illetve védőeszközök rendszeres biztosításával tud segíteni, függetlenül attól, hogy az intézmény fenntartója az állam, önkormányzat, egyház vagy civil szervezet - jelentette ki az államtitkár.

A Pesti úti idősotthonban történtekre utalva Fülöp Attila kijelentette, "a nemtörődömségnek és a tétlenségnek" mindig ára van, ennek pedig a járványhelyzetben súlyos, drámai következményei lehetnek. A "Pesti úton nap mint nap ezzel szembesülünk és ezt tapasztaljuk" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a fenntartónak mindig megvan a feladata és a kötelessége, a kötelező szakmai protokollok betartása és alkalmazása pedig nemcsak "békeidőben" fontos, hanem a járványhelyzetre is fokozottan igaz.

A tapasztalatok szerint, ahol valóban van gazdája egy intézménynek és odafigyelnek a napi munkaszervezésre, ott mindent megtesznek azért, hogy ne legyen probléma a járványból - hangoztatta Fülöp Atilla.

Jelezte, a járvány terjedését nem lehet pontosan megbecsülni a következő hetekben, de továbbra is az a fontos, hogy a fenntartó megelőzze a bajt, a koronavírus megjelenésekor pedig mindent megtegyen annak terjedése ellen.

Az államtitkár a bejárás végén felkészültnek nevezte a református időotthont, kiemelve, hogy az intézmény rendszeresen kapott védőeszközöket a központi állami keretből és fertőtlenítéseket is végeztek a honvédség szakemberei.

(MTI)