Két és fél ezer hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal szakmaszerzését könnyítheti meg egy nemrég meghirdetett, 400 millió forintos ösztöndíjprogram - jelentette be az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy pesterzsébeti szakiskolában szerdán.

Czibere Károly közölte, hogy az Út a szakmához ösztöndíjprogramra szeptember 23-áig lehet pályázni. A diákok tanulmányi eredményüktől függően havi 7-13 ezer forintos támogatást kapnak, és pedagógusok külön is segítik őket tanulmányaikban. A mentorok munkájukért tanulónként havi 7 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

A legnépszerűbb, legkeresettebb szakmák között van - a múlt évi adatok alapján - a bolti eladó, a szakács, a szociális gondozó, az ápoló, a pincér, a hegesztő, a pék és a cukrász - ismertette. Tavaly 2300 tanulót támogattak, akkor 350 millió forintos pályázati keretből. Az összes ösztöndíjas 70 százaléka volt roma, és a legtöbb támogatott Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatal volt - jelezte.

Kép letöltéseKét és fél ezer hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal szakmaszerzését könnyítheti meg egy nemrég meghirdetett, 400 millió forintos ösztöndíjprogram Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Czibere Károly szerint a hátrányos helyzetű és roma fiatalok számára esélyt biztosítani nemzetstratégiai és gazdaságpolitikai feladat is. Nem lehet, hogy a munkaerőhiány miatt fékeződjön a gazdasági növekedés. Jól felkészült, képzett szakemberek kellenek, ezért is szükséges a szakképzés reformja - mondta.

Arról is beszélt, hogy a szakképzett munkaerő utánpótlását nem a bevándorlóktól remélik, hanem alapvetően a hátrányos helyzetű fiataloktól, akiknek ehhez minden esélyt meg akarnak adni, például a most meghirdetett ösztöndíjjal is.

Kép letöltéseAz Út a szakmához ösztöndíjprogramra szeptember 23-áig lehet pályázni Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a szakképzett roma fiataloknak sokkal nagyobb esélyük lehet a tartós munkára, a biztosabb megélhetésre. A magyarországi szakmunkáshiányt szerinte sem bevándorlókkal kell pótolni, hanem elsősorban a 800 ezres roma réteg "helyzetbe hozásával". A bevándorlókat inkább mindenkinek otthon kellene segítenie, "nekünk, romáknak a legjobb az, ha nem jönnek" - jelentette ki.

Az Út a szakmához program az Útravaló ösztöndíjprogram része másik három alprogrammal - az Út a középiskolába, az Út az érettségihez és az Út a diplomához - együtt, a forrásokat hazai költségvetésből biztosítják.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)