A hazai szociális ellátórendszert olyan szolgáltatásokkal bővítették, hogy ne szakítsák ki a rászorulókat a családjukból.

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a 40 éves fennállását ünneplő Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézményben úgy fogalmazott, meg kell becsülni a szülőktől, nagyszülőktől, az idősebb generációktól kapott örökséget.

A szociális biztonság két lényeges pillérre épül, az anyagi stabilitásra és az erős közösségekre, a jól működő emberi kapcsolatokra - hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette: az elsőben egyértelmű a kormány elkötelezettsége, hiszen az önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású szociális fenntartók, szociális intézmények - amelyek egyebek mellett idősotthoni ellátást végeznek - többletfinanszírozásra számíthatnak 2020-tól.

Példaként említette, hogy míg az év elején egy idősotthoni férőhely éves finanszírozása 650 ezer forint volt, a következő évben ez 965 ezer forint lesz. Az elmúlt hetekben pedig - folytatta - többletszolgáltatásokkal bővült a hazai szociális ellátás. Alapvetően olyanokkal, amelyek segítik a családban tartást idős, fogyatékos emberek nappali ellátásával, de csaknem 1300 - idősek ellátását szolgáló - bentlakásos férőhely pluszfinanszírozását is támogatja a kormány a következő költségvetési évtől.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szociális biztonság sohasem lehet kizárólag anyagi kérdés, kutatók szerint is csak attól lehet valaki boldog, ha stabil és megbízható kapcsolatokkal rendelkezik.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az intézmény lakóit, dolgozóit köszöntő beszédében szólt arról is: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy az idős emberek, a nyugdíjasok is részesüljenek azokból a gazdasági eredményekből, amelyeket a folyamatosan javuló magyar gazdaság produkál.

Hozzátette: novemberben - immár harmadik alkalommal - fizetnek nyugdíjprémiumot, amire korábban soha nem volt példa Magyarországon. Emlékeztetett, a kilencezer forintos rezsiutalványt az áram- és gázszámlára lehet fordítani, és novemberben érkezik az inflációkövető nyugdíjkiegészítés is.

A Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézmény elődje 1979-ben nyílt meg. Jelenleg három tagintézménye van, amelyekben több mint 300 embert látnak el mintegy 200 dolgozó segítségével.

(MTI)