A kormány megbecsüli a szociális területen dolgozókat, és béremeléssel honorálja a többi között a hajléktalanellátásban és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában végzett munkájukat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton.

Fülöp Attila a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által létrehozott, a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő szociális farm és sajtüzem bejárásán emlékeztetett arra, a kabinet 2020. január 1-jétől 14 százalékkal emelte a szférában dolgozók bérét, ami átlagosan havonta bruttó 30 ezer forintos bérnövekményt jelent.

A minimálbér és a pótlék emeléséből álló bérfejlesztésre szükség van nemcsak a bérnövekedés, hanem a szociális és gyerekvédelmi dolgozók bérfelzárkózása szempontjából is - fogalmazott.

Az államtitkár megjegyezte, kiemelten fontos az ilyen területen dolgozók megbecsülése, a kormány pedig lépésről lépésre tudja honorálni az elvégzett munkájukat.

A mezőcsáti mintaprojektről szólva Fülöp Attila kifejtette, a kormány idén indította el az Érték vagy! elnevezésű programot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai munkaerőpiacon mennyire fontos a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Hozzátette, Magyarországon körülbelül 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik és szeretnék, ha egyre többen lennének.

Az állami és uniós, valamint a vöröskereszt megyei szervezetének saját forrásából elindított, mintegy 80 millió forint értékű mintaprojekt keretében egy szociális farmot és ennek alapanyagait feldolgozó sajtüzemet hoztak létre, amelyben tizenhárom embert, köztük kilenc megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztatnak.

Fülöp Attila hangsúlyozta, a farm munkahelyet ad és megélhetést biztosít az ott dolgozóknak, ez pedig az egyik legfontosabb célkitűzése a hazai szociálpolitikának.

"Arra próbálunk meg mindenkit rászoktatni, hogy használja ki saját képességeit és a saját jövedelemből teremtse meg a szociális biztonságát" - jegyezte meg az államtitkár.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének igazgatója elmondta, a szervezet első társadalmi vállalkozásként alapította meg a Kis-Hortobágy majornak elnevezett farmot, ahol kecskéket tartanak és gondoznak, az onnan kikerülő tejből pedig a saját, modern gépekkel felszerelt sajtüzemük készít különböző termékeket.

A dolgozók közül többen korábban elhelyezkedési problémákkal küzdöttek és a segélyezés valamilyen formáját vették igénybe, de munkába állításukkal - a vöröskereszt alkalmazottjaként - a családjuk fő keresőjévé váltak.

(MTI)