Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára megbeszélést folytatott a fogyatékos embereknek szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket tömörítő legnagyobb európai ernyőszervezettel, az EASPD-vel.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban. Fülöp Attila a konstruktív megbeszélésen kiemelte, hogy a nagy szociális intézmények lebontása, vagy kiváltása nem bontás, hanem építkezés, hiszen a társadalom befogadásának és szolidaritásának fokmérője. Ez a folyamat valójában nem kiváltás, hanem a közösségi összetartás egyik fontos szimbóluma. Beszédében hangsúlyozta, hogy a korábbi nézetekkel ellentétben az érintetteknek nem a társadalomtól fizikailag is távol álló, falakkal elzárt intézeteiben kellene élnie, hanem a közösségben. A fogyatékkal élők nem sajnálatra szorulnak, hanem - lehetőségeikhez mérten - a társadalom aktív és hasznos tagjai szeretnének lenni. Ez a folyamat nem csupán arról szól, hogy egy nagy intézmény helyett tíz kisebb épül, hanem egy kölcsönös tanulási folyamatról, amelyben a befogadó és a befogadott is formálódik, segítő módon változik. Az Államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az EMMI széleskörű párbeszédet indított minden érdekvédelmi és szakmai szervezet bevonásával a program további lépéseiről, amelyben továbbra is számít az EASPD és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft együttműködésére, szerepvállalására.

Luk Zelderloo, az EASPD ügyvezető igazgatója a megbeszélésen elmondta: látja, hogy a kormány mennyire elkötelezett a kiváltással kapcsolatban, és biztosította a jelenlévőket támogatásáról. Ezen kívül kiemelte, hogy a kiváltás nem csupán az épületekről szól, hanem arról, hogy az érintettek aktív társadalmi szerepvállalását segítse.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft és az EASPD képviselői 2018. január 26-án írták alá azt az együttműködési szerződést, amely garantálja a fogyatékos emberek intézményiférőhely-kiváltási programjának minőségét.

(EMMI)