Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy az átcsoportosítás semmilyen pénzelvonást nem jelent a szociális területtől, avagy a szociális dolgozóktól, sőt a kormány 9 milliárdos többletforrást biztosít a szociális ágazat dolgozóinak bérrendezésére.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem történt elvonás a szociális terület költségvetéséből, csupán az EMMI költségvetésén belül történt 90 millió forintos átcsoportosítás. A kormány a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítja a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez.

A kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat és ehhez a szükséges költségvetési forrásokat biztosította és biztosítani fogja a jövőben is. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. Összességében a 2013-as 140 ezer forintról 2018-ra 230 ezer forintra nő majd az átlagbér az ágazatban.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)