A jó szociálpolitika nem az egyszeri jótékonykodásról, hanem a minél teljesebb élet lehetőségének megteremtéséről szól - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Kaposváron csütörtökön.

Fülöp Attila a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete Napsugár Integrált Szociális Intézménye fennállásának tizedik évfordulójára rendezett konferencián jelezte: Magyarországon a szociális területen fenntartóként az állam, az önkormányzatok, az egyházak mellett a civil szervezetek is jelen vannak, utóbbiak az ellátás kilenc százalékát biztosítják.

A szerepük nagyon fontos, mert ők azok, akik érzik, tudják, mit történik a területükön, hozzájárulnak a helyi közösségek építéséhez, megerősítéséhez - fogalmazott az államtitkár.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: a fogyatékkal élőkkel való törődés az emberség mércéje. Jelezte, vannak olyan tevékenységek, amelyeket civil-polgári szervezetek az önkormányzatnál jóval hatékonyabban tudnak ellátni, ezért a város feladatokat bíz rájuk, elvégzésükhöz pedig pénzügyi támogatást biztosít.

A politikus a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületét méltatva azt mondta, hogy a szervezet munkát is biztosít, ezzel önbecsülést ad a rászorulóknak. "Itt nem a kereset számít, hanem az, hogy mit éreznek, amikor munkát végezhetnek" - mondta.

Szita Károly emlékeztetett: az évszázad "beruházásegyüttese" zajlik Kaposváron, a somogyi megyeszékhely néhai polgármesteréről elnevezett 191 milliárd forintos Németh István-program minden fejlesztésénél figyelembe veszik a fogyatékkal élők érdekeit.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke elmondta, hogy az 1980-ban alakult szervezet háromezer tagot számlál, s huszonnégy szolgáltató intézményt tart fenn. Ezek között bentlakásos, nappali intézmény, fejlesztő-foglalkoztató és hospice szolgálat is van.

(MTI)