A fogyatékkal élő emberek az épekkel egyenrangú állampolgárok, és a fogyatékkal élők segítése, elfogadása, foglalkoztatása magától értetődő kell legyen - erről az Emmi szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó Magyar Település díjak átadásán a Parlamentben.

Simon Attila István azt mondta, a díjazott települések ebben a befogadásban mutatnak példát, és bízik abban, hogy egyszer nem lesz szükség semmilyen elismerésre, mert az összes település ezzel a szellemiséggel segít majd a rászorulókon.

A helyettes államtitkár szerint ennél kevesebbet nem tűzhetünk ki magunk elé, de a cél eléréséig rengeteg munkát kell elvégezni. Ugyanakkor - mint fogalmazott - nem lehetünk igazságtalanok sem, hiszen a fogyatékosügy kezelésében nagy előrelépések történtek a néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest.

Hozzátette: a munkában nem lehet megállni, tovább kell dolgozni az állami, a civil, az egyházi és szakmai szervezeteknek. Úgy vélte, az igazi akadálymentesítést a szívünkben és a fejünkben kell elkezdeni, és akkor a fizikai akadályok szinte maguktól eltűnnek.

A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismerést azok a települések kapják, amelyek elkötelezettek az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika, valamint a fogyatékos személyek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

A befogadó település díjra tavaly tizenöt pályázat érkezett, végül három önkormányzat - a III. kerület, a XIII. kerület és Gyula városa - vezetője és képviselője vehette át a díjat.

Az eseményen a díjazott kerületek, illetve települések képviselői - Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Karácsonyi Magdolna, a XIII. kerület aljegyzője és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere - beszámoltak azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, akadálymentesítésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették a fogyatékkal élő emberek életét.

(MTI)