A tizenkettedik új tanuszodát adta át Fehérgyarmaton ünnepélyes keretek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője és Péter Csaba polgármester.

Az úszás az egyetlen olyan sportág, amelynek „nemtudása”, nagyon súlyos következményekhez vezethet - mondta Szabó Tünde. Majd hozzátette, ezért is kiemelten fontos, a „minden gyermek tanuljon meg úszni” kormányzati szándék megvalósítása, amelynek érdekében legalább járásonkénti tanuszoda-hozzáférést kell biztosítani.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program Tanuszoda-fejlesztési alprogramja során az I. ütemben 25, a II. ütemben további 26 településen létesül új tanuszoda, az úszásoktatás elősegítésére, elsősorban az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás kiszolgálására.

Az egyes tanuszodák típustervei azonosak, amelyek a helyi környezethez, a település kulturális hagyományaihoz illeszkedve épülnek meg. A tanuszodák tipikusan két medencés, földszintes épületek, melyben helyet kap egy 6x10-es tanmedence és egy 6 pályás 25 méteres úszómedence. Természetesen ezen kívül technikai helységek és modern öltözők is létesülnek az új épületekben.

A fehérgyarmati a 12. átadott új tanuszoda, és idén további átadások is várhatók még, hiszen jelenleg további 11 tanuszoda kivitelezése zajlik. Két esetben a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés van folyamatban, a vajszlói tanuszoda esetében pedig az előkészületek folynak. A program második üteme is elindult, amelynek keretében kiválasztásra került az a 26 település, ahol szintén megkezdődhetnek a tanuszodák kivitelezésének előkészítő munkálatai.

Ez a beruházás a jövőnek szól, a gyerekeknek, az utánpótlásnak, és a szülőknek is építettük. A jövő bajnokának lehetősége ott rejtőzik minden cseperedő gyermekben, így mindenkinek meg kell adnunk az esélyt, hogy tehetségét kibontakoztathassa. Ehhez, és ahhoz is, hogy az úszás hozzájárulhasson az egészséges életmód megtartásához, elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér - fogalmazott az államtitkár. Majd emlékeztetett, hogy az úszásoktatás olyan jelentőségű, hogy a múlt heti LEN konferencián külön előadásban ismertették az Európai Úszószövetség kontinens szintű projektjét a témával kapcsolatban.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)