A sport nemcsak nevel, de egységet, közösséget is teremt, megtanítja a gyerekeket egymásért küzdeni, ezért is fontos, hogy ma csaknem 50 településen zajlik iskolafejlesztési beruházás hazánkban – mondta el Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban megépült zichyújfalui Fekete István Tagiskola új tornatermének átadóünnepségén. Az eseményen felszólalt Füzesiné Kolonics Ilona polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is.

Zichyújfalu új tornatermének átadása jelentős esemény a település életében, hiszen a község minden lakója régóta várta már, hogy birtokba vehesse ezt a csodálatos létesítményt – kezdte ünnepi beszédét Szabó Tünde. Kitért arra is, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban jelenleg is csaknem 50 településen zajlik iskolafejlesztési beruházás, folyamatosan zajlanak az elkészült tornatermek, tanuszodák, tantermek átadásai. Ezek a sportlétesítmények elsősorban a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeit biztosítják, de lehetőséget teremtenek településeken élőknek is a sportoláshoz, a mindennapos testmozgáshoz.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Szükség van a sportra – folytatta az államtitkár –, ami nemcsak nevel, hanem egységet is teremt: megtanítja a gyerekeket egymásért küzdeni, megtanítja őket a csapatban gondolkodásra, a közös célok kitűzésére és elérésére. Az a gyermek pedig, aki ilyen közegben nő fel, hasonló értékrendben fog élni – hangsúlyozta Szabó Tünde.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy egészséges, a kiegyensúlyozott életvezetéshez szükséges kompetenciákkal rendelkező fiatalok nőjenek fel, akik felnőttként is életük alapvető részének tartják a rendszeres testmozgást. Ezt a célt szolgálja a mindennapos testnevelés bevezetése, és az annak feltételeit biztosító Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program is, amely része annak a nagy volumenű iskolafejlesztésnek, amelyhez hasonló harminc éve nem volt Magyarországon.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)