Szeptember 20-án az UNESCO által kezdeményezett Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából országos szinten egész napos sportrendezvényeket, sportprogramokat szerveztek a felsőoktatási intézményekben.

A vidéki egyetemi központokban mindenhol megrendezésre került az esemény, idén először pedig egy nagyszabású központi rendezvényre is sor került Budapesten. A Budapesti Egyetemi Sportfesztivál, ahogy az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának célja, hogy minden fiatal figyelmét felhívja a sportolás és az egészséges életmód fontosságára.

Kép letöltése

A rendezvény hivatalos megnyitóján köszöntőt mondott dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes, Gulyás Tibor, HÖOK elnök, valamint Prof. Dr. Kiss Ádám, MEFS elnök és Krisztián Dávid BME EHK elnök. Az eseményen jelen volt Dr. Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

Kép letöltéseSzabó Tünde beszédében kiemelte: a mindennapok során fontos, hogy a tanulás mellett legyen idő a sportra, a mozgásra, mert az aktív életmód, a rendszeres testmozgás jótékony hatással van a mentális képességekre is. Az egyetemi sportról szólva elmondta, példák sokasága bizonyítja, hogy az egyetemi tanulmányok mellett az élsport is megjelenhet, amelyhez hit, elszántság és sok-sok szorgalom szükséges. Az államtitkár a sport közösségfejlesztő funkciójára is felhívta a figyelmet, hiszen pozitív változásokat épít be a személyiségbe, a fiatalok szabadidejét értelmes és hasznos tevékenységgel tölti meg. „Fontos, hogy egészséges nemzedékek nőjenek fel – egészséges fizikummal és szellemiséggel, amellyel sportnemzetként sportoló nemzetté is válunk” – mondta Szabó Tünde.

A budapesti központi rendezvényen több mint tízezer hallgató vett részt, akik számos egyéni- és csapatsportban versenyezhettek, emellett sportbemutatókkal várták őket és új sportágakat próbálhattak ki. Országszerte tavaly több mint harmincezer felsőoktatásban tanuló fiatal sportolt az esemény keretében, idén pedig tovább nőtt a résztvevők száma.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)