Az állami szerepvállalás legfontosabb teendői közé tartozik, hogy fokozott figyelmet fordítson a sport népegészségügyi feladataira, támogassa az élsportot, tartalommal töltse meg a „Sportoló Nemzetképet” és megteremtse a sport piaci feltételeinek kialakításához szükséges hátteret – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencián.

Az államtitkár szólt arról: 2010-ben a kormány a lesújtó népegészségügyi helyzet, a sportolási szokások ismeretében döntött arról, hogy a sportolást, az egészséges életmódot és az élsportot nemzetstratégiai ágazattá nyilvánítja, és kiemelten támogatja.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Ennek megfelelően átalakult a sport támogatása, mely lehetővé tette többek között a sportlétesítmények fejlesztését, hiszen e téren óriási a lemaradásunk. A megvalósult beruházások között említette többek között az FTC Groupama arénáját, a győri fedett uszodát, a debreceni Nagyerdei Stadiont, az elsősorban a főiskolások, egyetemisták sportolását segítő Tüskecsarnokot vagy a felújított Gerevich Aladár Sportcsarnokot.

Az átalakult sporttámogatási rendszer egyik sikeres formája a TAO, amelynek keretében a vállalkozások nyereségük egy részét a sport támogatására fordíthatják. Ennek eredményeként a TAO bevezetése óta a látványcsapat sportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, s a növekedés elsősorban az utánpótláskorú sportolók területén jelentős.

A jelenlegi támogatási rendszer 2017. június 30-ig él, de már készül a TAO II., melynek feladata az utánpótlás további támogatása mellett, elsősorban a megújult infrastruktúra fenntarthatósága lesz – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Dr. Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy az előttünk álló időszakban folytatódnak a már bevált programok, támogatási formák, kiemelte a mindennapos testnevelés fontosságát. A legfontosabb feladatok között említette a Testnevelési Egyetem fejlesztését, a szabadidősport fokozott támogatását, a Sporttörvény módosítását, az Új Nemzeti Sportstratégia, szükség esetén egy új Sportörvény megalkotását, a Nemzeti Sportinformációs Rendszer elindítását és működtetését, a Sportdiagnosztikai Labor fejlesztését és a Táplálékkiegészítő Bevizsgáló Laboratórium létrehozását.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)