A kormány lehetővé tette a vállalkozásoknak, hogy nyereségük legfeljebb 75 százalékát sportcélokra fordíthassák. A pénzt a vállalkozások termelik meg, ők döntik el, hogy hova adják ezt az összeget.

Ez a legátláthatóbb folyamat, hiszen az adott sportághoz tartozó minden sportszervezet, sportiskola, utánpótlás-nevelést végző alapítvány beleszólhat, részesülhet, a vállalatoktól érkezett felajánlásokból, aminek jóváhagyásáról a sportági szakszövetségek hoznak szakmai döntést. Vállalkozók pénzéről, nem közpénzről van szó.

A társaságiadó-kedvezményre (TAO) épülő sporttámogatási rendszer 2011-es bevezetése óta háromszáz új hazai sportingatlan épült, és közel ötszáz újult meg.  A TAO-ban érintett öt látvány-csapatsportágban - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - az elmúlt négy évben 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, s a növekedés elsősorban az utánpótláskorú sportolók területén jelentős.

Sportért felelős államtitkárként folyamatosan egyeztetek a sportvezetőkkel, sportszövetségekkel, hogy még hatékonyabban működjön a rendszer, a sportfinanszírozás.

A jelenlegi támogatási rendszer 2017. június 30-ig él. Már készül a TAO II., és megújul a Nemzeti Sportstratégia is.

Pénteken az egyik TAO támogatású látvány csapatsportág versenyzői arattak diadalt Belgrádban a vízilabda kontinensviadalon. Ezúton is gratulálok a női vízilabdacsapatnak az Európa-bajnoki győzelemhez, az aranyéremhez, a riói olimpiai kvalifikációhoz.

(EMMI; Sportért Felelős Államtitkárság)