Ünnepélyes keretek között adta át ma dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a felújított és korszerűsített Bujtosi Szabadidő Csarnokot, új nevén Continental Arénát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén.

Meggyőződésem, hogy a mai nap nem csak a Nyíregyházán valamint a környezetében élők, hanem a teljes magyar sportélet számára is neves ünnep lesz. Egy olyan sportlétesítmény újult meg, amely büszke lehet múltjára és joggal remélheti a jövő sikereit is – hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Szarka Lajos

Dr. Szabó Tünde beszédében felidézte, hogy az ország egyik legnagyobb sportcsarnoka, amit a helybéliek csak Buszacsaként emlegettek, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye sportéletének a fellegvára 1988 óta.

A város közkedvelt kézi-, kosár- és röplabda csapatának feledhetetlen mérkőzésein szurkolhattak az ide látogatók és a televízió és rádió jóvoltából a többi sportrajongó, ezen kívül számtalan egyéb sport és kulturális eseménynek adott otthont a csarnok. A közösség motorja, az itt élők életének szerves része volt e hely, amely egyedi, ötletes, újszerű és színes programokkal csalogatta a környéken élőket. Itt tartották a város lakói számára szervezett „Mozdulj Nyíregyháza!” programsorozat ingyenes sportfoglalkozásait is, amelyek kortól és nemtől függetlenül, a hét minden napján, ingyenes sportolási lehetőségeket kínáltak a városlakóknak – mondta.

Kép letöltéseFotó: Balázs Attila/MTI

Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, mivel a sport terén végzett fejlesztések, pozitív változások, jó hatással vannak az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúsági és családpolitikára, de kihatnak a szociális területekre,  a környezeti fejlesztésre és a gazdaság élénkítésére is. Ennek keretében régóta várt fejlesztések valósulnak meg. Így újulhatott meg a Bujtosi Szabadidő Csarnok, mely előbb külsejében modernizálódott, majd elvégezték az energetikai korszerűsítéseket és a funkcióbővítést és a technikai fejlesztéseket.

A nyíregyházi sportlétesítmény megújítására  2 éve, 2 milliárd 98 millió forint költségvetési támogatást biztosított a kormány.

"Egy időutazáson veszünk részt: bezártuk a Buszacsát, és most megnyitjuk a Continental Arénát" - fogalmazott az eseményen Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere, hozzátéve, huszonöt év után újra modern sportcsarnoka van a nyíregyháziaknak.

Kép letöltéseFotó: Szarka Lajos

Kiemelte, a három évvel ezelőtt még rendkívül rossz állapotban lévő csarnokra ma már rá sem lehet ismerni. A felújított, teljesen modernizált épületben nemzetközi sportmérkőzéseket, kulturális nagyrendezvényeket, illetve tömeg- és szabadidősporttal kapcsolatos eseményeket egyaránt meg lehet rendezni.

Az 1988-ban átadott, akkor az ország második legnagyobb sportcsarnokának számító Bujtosi Szabadidő Csarnok fejlesztésének első, 2014 szeptemberében zárult ütemében az épület külső szigetelése és homlokzata újult meg, elvégezték az energetikai korszerűsítéseket, a tető és a nyílászárók cseréjét. A belső munkálatokat magában foglaló, 2015 augusztusában megkezdett második és harmadik ütemben a teljes épületgépészeti- és informatikai rendszer felújítása, az eredményjelző berendezések és a hangosítás fejlesztése következett.

Két, motoros mozgatású térelválasztó beépítésével az 1800 négyzetméteres küzdőteret három keresztirányú kosárlabda pályára lehet osztani, így több csapat egyszerre tarthat edzéseket.

Kép letöltéseFotó: Szarka Lajos

A csarnok befogadóképessége a kihúzható mobil lelátóknak köszönhetően 2500 személyesre bővült. Kicserélték a nézői székeket, hat VIP-páholyt építettek, az aréna keleti oldalán pedig nyolcvanfős konferenciatermet, illetve külön médiaszobákat létesítettek. A küzdőtér megújított világítási rendszere HD minőségű televíziós közvetítéseket tesz lehetővé.

Bővültek a kiszolgáló helyiségek, egy nagy bemelegítő terem és több kisebb - például szabadidős tevékenységre alkalmas - szobák épültek, megújultak a sportolói és bírói öltözők, orvosi, elsősegélynyújtó és doppingellenőrző szobák létesültek, az új látványlift beépítésével pedig teljesen akadálymentesítették az épületet.

Péntektől vasárnapig a Continental Arénában rendezik a női röplabda Európa Liga első fordulóját, amelyen a román, a görög és a szlovén együttes lesz a címvédő magyar válogatott ellenfele. A második fordulót június 9. és 11. között Görögországban tartják meg, a három csoportból a három győztes és a legjobb csoportmásodik jut tovább.

(MTI; EMMI)