Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont budapesti létrehozásáról is szóló szándéknyilatkozatot írt alá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Wang Kuo-csiang kínai egészségügyi és családtervezési miniszterhelyettes.

Rétvári Bence a közmédiának elmondta: a tárca és a Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatala 2014 februárjában szándéknyilatkozatban rögzítette hagyományos kínai gyógyászati együttműködésük céljait és feladatait.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Tekintettel az egészségügyben és az orvostudományban megfogalmazott tervekre, Rétvári Bence és Wang Kuo-csiang szándéknyilatkozatot ír alá a hagyományos kínai gyógyászati együttműködés megújításáért és bővítéséért, a 2017-2018-as időszakra.

A nyilatkozat tartalmazza a szakértők cseréjét, orvosi és egészségügyi szolgáltatást, oktatást, képzést, tudományos kutatást, ipari fejlesztést, kulturális eszmecserét, valamint egy Budapesten felállítandó Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont létrehozását is.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Rétvári Bence közölte, a megállapodás hosszú távú célokat erősít meg. Magyarországnak fontos, hogy a nyugati orvoslást Kínában támogató együttműködésben, fejlesztésekben részt vegyen - mondta, hozzátéve, az is fontos, hogy a hagyományos kínai gyógyászat biztonságos körülmények között, tanúsított minőségben jelenjen meg Magyarországon.

Megjegyezte, már több magyarországi egyetemen is folyik hagyományos kínai orvoslásra épülő képzés.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Wang Kuo-csiang, aki Hagyományos Kínai Gyógyászat Állami Hivatalának is elnöke, elmondta, magyarországi látogatásának célja, hogy a 2014-ben kötött megállapodást tartalmát megvalósítsák, elmélyítsék az együttműködést a hagyományos kínai orvostudományban.

(MTI)