A magánkiadók agresszív kampányolása ellenére félmillióval több állami fejlesztésű tankönyvet rendeltek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre tavalyhoz képest - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence közölte: míg tavaly csaknem 12 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, addig most 12 és fél millió rendelés érkezett, mindez 700 millió forinttal kevesebbért, mint tavaly.

Hozzátette: a rendelésszám növekedése azt mutatja, hogy a pedagógusok szívesen tanítanak az állami fejlesztésű könyvekből.

Azt mondta, az új tankönyveket a legmodernebb pedagógiai módszerek mentén fejlesztették. Három éven keresztül a pedagógusok a gyakorlatban is kipróbálták őket, és visszajeleztek a szükséges javításokról, amelyek megtörténtek.

A magánkiadók új tankönyvjegyzéket érintő kijelentéseiről az államtitkár azt mondta, a kiadók "riadalomkeltése" nem a diákokról és a pedagógusokról szólt, hanem az elmaradt profitról: a tankönyvárak több mint 70 százalékkal emelkedtek 2005 és 2009 között a magánkiadók profitközpontú hozzáállása miatt.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért a köznevelési törvény módosítására. Azt mondta, az ellenzék támadja az előterjesztést annak ellenére, hogy a javaslatban az iskolaigazgatók béremelésének törvényi megalapozása is szerepel. Még jobban meg kellene becsülni az igazgatók munkáját, ezért is veszélyes a módosítással kapcsolatos ellenzéki politika - értékelt Rétvári Bence.

(MTI)