Több mint 1300-zal több hajléktalan ember veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat, mint a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés két hónappal ezelőtti hatálybalépésekor - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban, köszönhetően a törvényi változásnak is, érezhető mértékben nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele: 1325-tel többen veszik most igénybe a hajléktalanszállókat, mint ahányan a jogszabály-módosítás október 15-ei hatálybalépésekor - mondta Rétvári Bence, hangsúlyozva: a hidegebb idő miatt egyre fontosabb, hogy akik közterületen vagy erdőkben élnek, szállásra kerüljenek. Közölte: országosan 83 százalékos, Budapesten 81 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága.

Kép letöltéseFotó: Máthé Zoltán / MTI

Az október 15-én bevezetett rendelkezés célja, hogy többszörös segítséget nyújtsanak a kiszolgáltatott, a társadalom peremére szorult embereknek. A szállókon a hajléktalan emberek egészségügyi, szociális és munkakeresési segítséget is kapnak - mutatott rá Rétvári Bence. Úgy fogalmazott: a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállókon kezdődik. Ha valaki ki akar törni a hajléktalanságból, el kell mennie szállóra, és ezután az állam számos lépéssel segítséget nyújt neki - mondta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy az említett a jogszabály hatálybalépése óta, ha a rendőröknek intézkedniük kell egy hajléktalan emberrel szemben, akkor ott van velük egy szociális munkás, aki segít a hajléktalannak abban, hogy igénybe tudja venni a számára szükséges ellátást.

Kép letöltéseFotó: Máthé Zoltán / MTI

Rétvári Bence elmondta azt is: ha az úgynevezett vörös kódot életbe léptetik, akkor minden szociális intézmény fogad majd hajléktalanokat. Ahogy az elmúlt években sem, úgy a jövőben sem fognak visszautasítani senkit a szállókon kapacitáshiány miatt - hangsúlyozta.

Közölte, összesen 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan emberek számára.

(MTI)