2018. május 29-én munkalátogatáson vett részt az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár Pozsonyban, amelynek keretében megbeszélést folytatott Lukáš Parízekkel, a Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkárával. Parízek kiemelte, Magyarország és Szlovákia közös állásponton van az üldözött vallási kisebbségek védelme és megsegítése terén. Az államtitkár hozzátette, örömmel vennék a jövőbeni, akár a Visegrádi Országok (V4) együttműködésében is folytatható közös munkát ezen a területen is.

A találkozó során Azbej Tristan bemutatta az általa vezetett helyettes államtitkárságot, létrejöttének okait, szerepét és az eddig elért eredményeket. A megbeszélés során a felek megvitatták a Szlovák Köztársaság elkövetkező V4-es és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöksége keretében folytatott együttműködés lehetőségeit, valamint a keresztények helyzetét a közel-keleti és észak-afrikai krízisrégiókban. „A világban zajló humanitárius és migrációs válsággal kapcsolatban Magyarország és Szlovákia egy állásponton van: nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget odavinni, ahol a baj van” – nyilatkozta a találkozó után Azbej Tristan. Hozzátette, a migrációt meg kell állítani, a válságövezetekben viszont segítő kezet kell nyújtani a szenvedőknek.

A pozsonyi látogatás során a helyettes államtitkárt hivatalában fogadta Ján Figel’, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja, továbbá Anna Verešová, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Emberi jogi és Kisebbségi Bizottságának elnöke. Ján Figel’ méltatta a magyar kormány üldözött keresztények megsegítése érdekében tett konkrét lépéseit. Kiemelte, hogy bár Magyarország kis ország, szűkös forrásokkal rendelkezik, mégis kézzelfogható eredményeket ért el, és nagylelkűen támogatta a szükséget szenvedőket. Anna Verešová szintén kezdvezően és nagy érdeklődéssel fogadta a magyar tevékenységről szóló beszámolót, példaértékűnek tartotta a magyar Országgyűlés által elfogadott ötpárti határozatot a keresztényüldözés és a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról.

(Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság)