Egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel ellentétben egyetlen pillanatra sem tartóztatták fel a biztonságiak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületébe belépő ellenzéki képviselőket. A képviselők háborítatlanul mozoghattak az épületben.

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára hétfőtől három napon keresztül az EU Oktatási Főigazgatók Találkozóján és a PISA and Beyond konferencián vesz részt, ezért nem tudta fogadni az előzetes bejelentkezés nélkül érkező ellenzéki országgyűlési képviselőket, és ezért nem mehettek be Hadházy Ákosék az államtitkár üres szobájába. Helyette azonban Madarász Hedvig főosztályvezető – megszakítva az épp általa tartott értekezletet – válaszolt az ellenzéki képviselők kérdésére.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is fogadta Hadházy Ákosékat, annak ellenére, hogy vele sem egyeztettek előzetesen időpontot.

Az EMMI egyetlen vezetője sem zárkózik el a jövőben sem a párbeszédtől, a kérdezésnek azonban számos kulturált formája áll az ellenzéki képviselők rendelkezésére.

(EMMI)