A Kármán Tódor-díjakat az idei évben december 21-én adta át Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

A Kármán Tódor-díj az emberi erőforrások minisztere által adományozható olyan állami elismerés, amelyet azon magánszemélyek vagy vállalkozások vehetnek át, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi tudományos kutatás, oktatás, képzés, felnőttoktatás érdekében.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A 2016. évi elismeréseket Kiss Gábor földrajz-környezettan szakos tanár és a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. képviseletében a vállalat budapesti irodájának vezetője, Dr. Fogarasi Norbert ügyvezető igazgató vehette át.

Kiss Gábor Bonis Bona - Kiváló Tehetségfejlesztő díjas tanár, felnőttképzési szakértő. Több mint 20 környezeti nevelési cikk, 6 módszertani könyv, 5 továbbképzési oktatási program szerzője és 4 tudományos kötet szerkesztője. Kiemelkedő szereplője a hazai környezeti nevelési és szemléletformáló tanítási módszertanok fejlesztésének.

A természettudományok kutatás alapú oktatásának sokféleségével oktatta diákjait, és ezen szakmai tapasztalatokat, ismereteket adja át ma a tanártovábbképzéseken. Mindezek mellett 16 humán-társadalomtudományi kutatás vezetőjeként tehetséges tanítványai, hallgatói és gyakornokai munkájának köszönhetően a tudomány és az innováció fontossága országszerte több iskolánál, vállalatnál értéket teremtett. A Morgan Stanley 2012 óta jelentős szerepet játszik a Tudományos Diákköri Konferenciák lebonyolításában és díjazásában.

A Morgan Stanley szakemberei aktívan segítik az egyetemi oktatást is, számos területen dolgoznak együtt a felsőoktatási intézményekkel – elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) – a tehetségek felismerésében és kiemelésében. A vállalat együttműködése kiemelkedő a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karral, valamint a Természettudományi Karral. A közös munka során a felek kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatók az informatikai és fintech iparágban használt legkorszerűbb technológiákat ismerhessék meg.

Kép letöltéseFotó: EMMI

2009 óta több mint 15 különböző témában folytatott közös kutatást a két intézmény, amelyekben a vezető kutatók mellett a Morgan Stanley számos doktoranduszi ösztöndíjat szponzorált és nagyszámú MSc diplomamunka elkészülésében vett részt elsősorban is pénzpiaci elemzések, informatikai és fintech területekre fókuszálva. A globális pénzintézet budapesti irodájában évente többször szakmai nyílt napok keretében mutatják be a hallgatóknak, hogy a felsőoktatásban megszerzett tudás miként hasznosítható a munkaerő-piacon, ezzel is támogatva a duális képzési cél megvalósulását.

(EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság)