Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára 2018. november 15-17. között részt vett a VII. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon.

A rendezvény margóján tárgyalást folytatott Alla Manyilova orosz kulturális miniszterhelyettessel, valamint az üzbég, az azeri és az iráni kulturális tárca vezetőjével.

A megbeszéléseken a kétoldalú kulturális kapcsolatok élénkítésének közös igénye mellett szóba került az együttműködés fejlesztése a régészeti területen. Az államtitkár asszony közös régészeti és archeogenetikai együttműködés kiépítésében állapodott meg partnereivel, előirányozva az ehhez szükséges kétoldalú megállapodások kidolgozását.

A Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum örökségvédelmi dimenziójában Dr. Szabados György történész, a budapesti László Gyula Intézet igazgatója tudományközi megközelítésben III. Béla király személyes őstörténetéről, Dr. Nagy Péter genetikus a magyar-orosz együttműködés lehetőségeiről tartott előadást Magyarország számára kiemelt régészeti, archeogenetikai témákkal kapcsolatban.

(EMMI)