A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban a 2018/19-es tanévre meghirdetett 5318 ösztöndíjra több mint 28 ezer jelentkezés érkezett. 2018 szeptemberében 65 országból mintegy 4157 új ösztöndíjas kezdte meg a tanulmányait Magyarországon.

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Tempus Közalapítvány által rendezett eseményen köszöntötte a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban magyarországi tanulmányaikat idén megkezdő külföldi hallgatókat.

Köszöntőbeszédében az államtitkár elmondta, a 2013-ban indított program, mely kiválóan illeszkedik a Kormány által kezdeményezett keleti és déli nyitás politikájába, ma már több ezer külföldi diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy kiváló minőségű, a későbbiekben jól hasznosítható tudást szerezzenek valamelyik magyar felsőoktatási intézményben.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Nem titkolt szándékunk – mutatott rá az államtitkár –, hogy a program révén közelebb hozzuk Magyarországhoz mindazon hallgatókat, akik hazánkat választották tanulmányaik színhelyéül. Szeretnénk, ha a versenyképes tudás mellett megismernék kultúránkat, nyelvünket és igaz barátként térnének vissza saját országukba.

Célunk, hogy a Stipendium Hungaricum program hozzájáruljon Magyarország nemzetközi együttműködéseinek kiszélesítéséhez gazdasági, kereskedelmi, kulturális és egyéb területeken. Meggyőződésünk, hogy a program, amelynek köszönhetően nagyszámú, tehetséges fiatal érkezik hazánkba, segíti az egész magyar felsőoktatás nemzetközi elismertségének, versenyképességének javítását – mondta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram 2013-ban történt bevezetése óta rendkívül dinamikusan fejlődött. A program a 2013/14-es tanévben 68 hallgatóval indult, a 2018/19-es tanévtől pedig már közel 9000 ösztöndíjas hallgató tanul valamely hazai felsőoktatási intézményben. Hazánk a 2017/2018. évi pályázati időszakban először hirdetett ösztöndíjat a Bangladesből, Kubából, Kuvaitból, Montenegróból, Szingapúrból, Szudánból, Tanzániából, Thaiföldről, valamint a Zöld-foki szigetekről érdeklődő hallgatók részére. A programhoz újonnan csatlakozott 9 ország mindösszesen 295 fiatalt küldhet Magyarországra.

(EMMI)