Magyarország Kormánya semmilyen körülmények között nem adja fel azt a szándékát, hogy segítse a kárpátaljai egészségügy fejlesztését – mondta dr. Mészáros Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) és a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) a „Dr. Novák Endre Napok” Nemzetközi Konferenciát a kárpátaljai Visken. A rendezvény lehetőséget nyújtott arra, hogy megvitassák a mindennapi életben felmerülő egészségügyi problémákat, valamint a magyarság szülőföldön maradásának támogatására irányuló erőfeszítéseket.

A helyettes államtitkár beszédében elmondta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a kárpátaljai magyar közösség szülőföldön maradásának elősegítése, támogatása mellett. Az elvándorlás elleni küzdelemben az egészségügyi ellátás színvonalának javítása is komoly szerepet játszik. „Lényegesek a közös szűrőprogramok, a karitatív szervezeteken és az egyházakon keresztüli támogatások, sok jó példáról tudunk beszámolni” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Mészáros Árpád jelezte, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok esélyei egybefonódnak a határon túli magyar közösségeink fennmaradásával, fejlődésével. Ennek elősegítése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett a külhoni magyar közoktatás és felsőoktatás minőségi fejlesztése és a minőségi anyanyelvi oktatás fennmaradása mellett.

A tárca a határon túli magyar felsőoktatási hallgatók és oktatók számára ösztöndíjakat is létrehozott. A Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) és a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) nélkülözhetetlen szerepet játszanak – a népesség egészségügyi ismeretének bővítése, a tagjaiba tartozó szakemberek képzése és nemzetközi konferenciákon való részvétel biztosítása által – a Kárpát-medencében élő magyar ajkú lakosság egészségügyi állapotának javítása, ezáltal a határon túli magyarság fennmaradása érdekében.

(EMMI)