Dr. Mészáros Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára hivatalában fogadta az indonéz Regionális Reprezentatív Tanácsa Parlamenti Együttműködési Bizottságának delegációját.

Az indonéz delegáció érdeklődése az oktatás és különösen a felsőoktatás területén történő együttműködés kibővítésére és további lehetőségek feltérképezésére irányult Indonézia és Magyarország között.

Az Indonéz Köztársaság Regionális Reprezentatív Tanácsa Parlamenti Együttműködési Bizottságának elnök asszonya, Hj. Emma Johanna kifejezte nagyrabecsülését Magyarország Kormányának az indonéz hallgatók számára biztosított ösztöndíjakért és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot kiválónak minősítette.

A 2016. február 1-én aláírt bilaterális oktatási együttműködési megállapodás alapján a Stipendium Hungaricum program keretében a 2017/2018-as tanév végén 51 aktív státuszú indonéz ösztöndíjas tanult Magyarországon: 40 mesterképzés és 11 PhD képzés keretében.

Az indonéz kormány rendszeresen felajánl Darmasiswa ösztöndíjakat magyar hallgatók részére indonéz felsőoktatási intézményekben az indonéz nyelv, képzőművészet, tánc, zene és kézművesség elsajátítására. Az indonéz fél továbbá lehetőséget nyújt magyar diákok és oktatók számára indonéz nyelvi tanulmányok folytatására indonéz egyetemeken.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a Magyar Kormány határozott elképzelése a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése és újrapozícionálása a világ oktatási térképén. 10 év alatt a külföldi hallgatók száma megsokszorozódott a felsőoktatásban, reményeink szerint e folyamat Magyarország gazdasági kapcsolataira, a magyar gazdaságra is jótékony hatással lesz.

A két fél egyetértett abban, hogy oktatási kapcsolatainak elmélyítése érdekében közös érdek a 2018. év végéig érvényes bilaterális oktatási együttműködési megállapodás megújítása és a két ország felsőoktatási intézményei és kutatóintézetei közötti közvetlen kapcsolat, közös kutatómunka, tapasztalatcsere kiépítésének előmozdítása.

(EMMI)