Egy mai kétoldalú aláírásnak köszönhetően elindulhat a magyarság dél-kaukázusi örökségének tanulmányozása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán fogadta Vagif Aliyevet, az Azerbajdzsáni Köztársaság Kulturális Minisztériumának miniszterhelyettesét.

A találkozót az azeri fél kezdeményezte a kulturális együttműködés aktuális helyzetének megvitatása, valamint az EMMI és az azeri Kulturális Minisztérium közötti Együttműködési Megállapodás aláírásának céljából.

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya hangsúlyozta, nagy örömömére szolgál, hogy a 2016-ban indult egyeztetési folyamat sikerrel zárult.

„Meggyőződésem, hogy ez a megállapodás nagyban hozzájárul majd, hogy az oktatási együttműködés terén elért sikereket tovább vigyük a kultúra területére.” – mondta az államtitkár. Az aláíráson jelen volt Vilayat Guliyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság budapesti nagykövete.

Kép letöltéseFotó:EMMI

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya a 2019. január 1-jével megalakult Magyarságkutató Intézet egyik kiemelt küldetéseként jelölte meg, hogy az intézet együttműködést alakítson ki a türk kultúrájú államok régészet, nyelvészet és archeogenetika területén tevékenykedő tudósaival és bővítse az elődeinkről rendelkezésünkre álló ismereteinket.

Az államtitkár Azerbajdzsánt fontos, stratégiai partnernek nevezte keleti kapcsolataink fejlesztése terén. A türk nyelvi és kulturális hagyományok alapján az azerbajdzsáni és a magyar nép rokonként tekint egymásra.

(EMMI)