Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az EMMI nemzetközi ügyekért felelős államtitkára zágrábi látogatásán megbeszélést folytatott Nina Obuljen-Korzinekkel, a Horvát Köztársaság kulturális miniszterével, amelyen a felek megerősítették elkötelezettségüket a magyar–horvát kulturális együttműködés elmélyítése iránt.

Kulturális kapcsolataink sokszínűségét tükrözi majd a két tárca közötti munkaterv, ami a 2019–2021 közötti időszakra számos konkrét programot irányoz elő az együttműködés különböző területein. A tervezett projektek közül kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeum közreműködésével megrendezésre kerülő  „Zágráb-Budapest” kiállítás,  amely átfogó képet kíván majd nyújtani a két ország történelmi hagyományairól, nemzeti értékeiről. A dokumentum aláírására várhatóan idén nyáron kerül sor, a Dubrovniki Nyári Fesztivál megnyitója alkalmából, amire díszvendégként  meghívást kapott Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kép letöltése

A felek a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy a kulturális kapcsolatok bővítése hozzájárul a két szomszédos nép közötti együttműködés fejlesztéséhez, valamint tovább erősíti a magyar és a horvát nemzet közötti megértést, bizalmat.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)