A 2018/2019-es tanévben 23 amerikai és 22 magyar ösztöndíjas vesz részt a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány programján. Orientációs programjuk ünnepélyes megnyitóján Dr. Mészáros Árpád nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a Magyarországra érkező amerikai ösztöndíjasokat.

Dr. Mészáros Árpád helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta a Fulbright Alapítvány tevékenységének jelentőségét a magyar-amerikai kulturális és tudományos kapcsolatok megerősítésében. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a programban való részvétel nem csupán egy pár hónapos tapasztalat, hanem életre szóló élmény. Az ösztöndíjasok mind Magyarország tiszteletbeli kulturális nagyköveteiként térnek majd haza, akik hozzájárulhatnak az országaink közötti párbeszédhez.

A Magyar-Amerikai Fulbright Alapítványt a magyar Oktatási Minisztérium és az amerikai Fulbright Alapítvány hozta létre 1992-ben, amelyet a felek 2007-ben új egyezménnyel erősítettek meg.

A program fő célja, hogy az oktatási és tudományos kapcsolatok támogatása révén elősegítse és elmélyítse a magyar-amerikai kutatási és kulturális kötelékeket. A Fulbright az egyetlen intézményesített magyar-amerikai államközi csereprogram. A program magyarországi elindulása óta mintegy 1000 magyar ösztöndíjas utazott ki az Egyesült Államokba és 900 amerikai ösztöndíjas érkezett Magyarországra.

A magyarországi Fulbright Bizottság tevékenységével segíti a magyar felsőoktatás nemzetközi ismertségének és elismertségének növelését, a magyar kutatók bekapcsolódását a nemzetközi kutatói hálózatokba, a magyar szakemberek nemzetközi kutató munkákban való részvételét. Számos amerikai és magyar felsőoktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, amelyen a csereprogram mellett ösztönzi a szakmai intézményközi kapcsolatokat és hozzájárul a magyar felsőoktatás népszerűsítéséhez és nemzetköziesítéséhez

(EMMI)