Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára október 24-én Koppenhágába látogatott, ahol a hivatalos találkozók révén tovább erősödött a Dánia és Magyarország közötti együttműködés.

Kép letöltéseA látogatáson az államtitkár tárgyalt Per Okkelsszel, a dán Egészségügyi Minisztérium államtitkárával, akivel a hazai egészségügyi rendszer reformját, a gyógyturizmus és az egészségipar kétoldalú fejlesztéseit tekintették át.

A nemzetközi ügyekért felelős államtitkár konzultált az Abacus Medicine nevű dán vállalat vezetőségével a cég magyarországi jelenlétének bővítéséről.

Kép letöltése

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya találkozott a dániai magyarság képviselőivel is, akiket tájékoztatott a kormányzat legfontosabb, a külhoni magyarságot érintő intézkedéseiről, a magyar családpolitikáról. Kiemelte a köldökzsinór programot, beszélt a szellemiségében megújult, identitásában megerősödött, dinamikusan fejlődő Magyarország nyújtotta lehetőségekről a hazatelepülni szándékozók számára.

Az államtitkár ünnepi beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a koppenhágai magyar nagykövetség által rendezett eseményen. A forradalom hőseire emlékezve hangsúlyozta: Magyarország mindig kiáll függetlensége mellett és nem hagyja, hogy mások döntsenek a haza jövőjéről. 1956 az egész világnak azt üzeni: az igazság és a szabadság lábbal nem tiporható, el nem vehető senkitől.

Kép letöltése

Az államtitkár köszönetet mondott minden dán állampolgárnak, aki részt vállalt az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar menekültjeinek befogadásában. Hálával emlékezett meg Povl Bang-Jensen dán diplomatáról, aki életét adta a „magyar ügyért”.

Ő volt az az igaz ember, aki kötelességének érezte, hogy a világ elé tárja az igazságot. Célja az volt, hogy felébressze a döntéshozók lelkiismeretét a legfelsőbb nemzetközi fórumok előtt, egy nemzeti önrendelkezésért küzdő nép embertelen eltiprásának ügyében.

(EMMI)