Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az EMMI nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a mai napon köszöntötte az újjáalakult UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság első közgyűlését.

Elsőként gratulált Dr. Réthelyi Miklós elnök újabb négy éves felkéréshez, és jó munkát kívánt a szakbizottsági elnököknek, a bizottság tagjainak az immár folyamatban lévő négyéves ciklusra. Beszédében kiemelte: Az UNESCO nemzeti bizottságai létrehozásuk óta kivételes helyet töltenek be az UNESCO, és tágabb értelemben az ENSZ-család szervezetei között. A nemzeti kormányok által felállított bizottságok feladata az UNESCO központ, a tagállam államigazgatási szervei és az adott ország szakmai és civil szervezetei közötti együttműködés elősegítése.

Az államtitkár szerint nagyon fontos feladat az UNESCO tagállami láthatóságának előmozdítása, a tagállamokban lévő szakmai tudás becsatornázása. A nemzeti bizottságok munkája ezáltal jelentős hozzáadott értéket biztosít az UNESCO számára, elősegíti céljainak és programjának megvalósítását.

Mivel a nemzetközi békét és biztonságot érintő mai kihívások olyan komplex, sokoldalú és összehangolt megközelítést kívánnak az ENSZ intézményeitől, mely a problémákat gyökereiknél kezeli, az UNESCO megbízatása még soha nem volt ilyen fontos. Mindezek lehetővé teszik, hogy a szervezet bizonyítsa a kihívásokkal való szembenézésre való képességét.

A közgyűlésen bemutatkozott Turóczy László, UNESCO nagykövet-jelölt, napirenden volt Magyarország tervezett tagsága az UNESCO Végrehajtó Tanácsban 2019-2023 között, valamint az UNESCO-val közösen ünnepelt évfordulók (Eötvös Loránd 100., Csontváry Kosztka Tivadar 100.)

(EMMI)