A kormány szándéka, hogy olyan programok révén, mint a Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíj program, elősegítse a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi elismertségét és javítsa versenyképességüket.

További cél, hogy minél több külföldi diákot vonzzon hazánkba, akik később, az itt szerzett kedvező tapasztalataik révén a magyar ügyek támogatói, partnerei lehetnek saját országukban - emelte ki köszöntőjében Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Tempus Közalapítvány által szervezett Nemzetközi Alumni Találkozó nyitónapján, Budapesten.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

A találkozó kiemelt témája volt az egészségügy-fejlesztés, ami a magyar kormány számára is prioritás. Az államtitkár rámutatott: Magyarország élen jár az orvosképzésben – ezt támasztja alá, hogy a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) mind a négy magyarországi orvosképzési intézményünket a világ élvonalába sorolta. A ranglistát a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, az intézmény piaci bevételei, a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze.

Pacsay-Tomassich Orsolya elmondta, a mostani találkozó, amelyre több mint 25 országból hívtak vendégeket, azért is fontos, mert közös gondolkodásra nyújt alkalmat olyan globálisan jelentkező problémák kapcsán, mint az elöregedés és népességfogyás, melyeknek velejárója az időskorban kialakuló különböző krónikus betegségek növekvő száma.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Az államtitkár felhívta figyelmet a nemzetközi alumni webportálra (www.alumninetworkhungary.hu), amely kitűnő fórumot biztosít az oda regisztrálók számára, hogy első kézből értesüljenek különböző oktatási és kulturális pályázatokról, ösztöndíjakról, magyarországi munka- és befektetési lehetőségekről. Ezen túl a különböző évfolyamokon végzettek egymással is felvehetik a kapcsolatot az oldal segítségével.

(EMMI)