A klasszikus zene jótékony hatásait kutatások sora igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő zene varázsa.

Ezen akar változtatni az EMMI kultúráért felelős államtitkársága egy új, komolyzenei program létrehozásával, mely Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére október 1-jén, a Zene Világnapján indul el.

A Térzene Program célja, hogy valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendüljön a klasszikus zene, hogy a társadalom szélesebb rétegei számára népszerűsítse a minisztérium a komolyzenét, így a parkokban, zenei pavilonokban, köztereken a klasszikusok közösségi élménnyé válhassanak.

Fontos, hogy minél több érdeklődőt lehessen bevonni a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt. A Térzene koncertek keretén belül a hazai zeneművészeti szervezetek éves szinten 5030 hangversenyt szerveznek majd a hagyományos programok mellett–ebből 2224 köztéri, 556 egyházi és 2250 ifjúsági koncert megvalósítására törekszik a tárca.

A Térzene Program október 1-jén indul Szegeden, Gyöngyösön és Szombathelyen.

(EMMI)