Idén elérte a 100%-ot a könyvtári lefedettség Magyarországon, vagyis minden kistelepülésen a könyvtári szolgáltatás mellett elérhetővé váltak a könyvtár által szervezett egyéb közösségi programok is – jelentette be Dr. Hoppál Péter Pécsett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Baranya megyei Csorba Győző Könyvtár megújult Kertvárosi Fiókkönyvtárában arról is tájékoztatott: Baranya megyében összesen 282 településen, 117 131 lakosnak biztosítja a könyvtári hálózat a kulturális esélyegyenlőség lehetőségét a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatások elérhetővé tételével.

A kultúráért felelős államtitkár hozzátette: a megyei könyvtárak a kistelepülési könyvtárak létrehozására és működtetésére 2014-ben 1 milliárd 823 millió forint forráshoz jutottak hozzá a központi, vagyis állami költségvetésből. Ezen felül a kultúráért felelős tárca a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül további 105 millió forintot biztosított erre a célra 2014-ben. 2015-ben az állami támogatás 1,9 milliárd forintra emelkedik.

Kép letöltéseFotó: Földesi Mihály

A baranyai kistelepülések könyvtári ellátásához az állam a központi költségvetésen keresztül 2014-ben 200 millió forinttal járult hozzá. A könyvtári és a könyvtárak által nyújtott egyéb kulturális szolgáltatást támogatja az az intézkedés is, amellyel a Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére a jövő évi költségvetésben összesen 1,2 milliárd forinttal emelkedik a településeknek kulturális célra adható normatív támogatása, mégpedig azért, mert 1,2 millió forintban rögzítették az 1200 fő alatti kistelepüléseknek adható minimális összeget. Baranya megyében az ilyen kistelepülések száma 204, ami a megye településeinek 68%-át teszi ki.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság szeretné megteremteni a kulturális alapellátást, vagyis mindenki számára – kiemelten a kistelepüléseken, a Baranya megyére jellemző aprófalvakban és zsáktelepüléseken élőknek – biztosítani azt, hogy a kulturális termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint a közösséget erősítő programokhoz közvetlenül és könnyen hozzá tudjanak férni.

Kép letöltéseFotó: Földesi Mihály

Az államtitkár hozzátette: ezért kiemelten fontos a könyvtárak tevékenysége, hiszen az új nevén Könyvtári, Információs és Közösségi helyek létrehozásával minden településen elérhetővé vált egy olyan helyszín, amely befogadja az akár önszerveződő, akár a könyvtár által vagy a helyi oktatási intézmények, kultúraszervezők által létrehozott programokat. Baranya megyében összesen 282 településen, 117 131 lakosnak biztosítja a könyvtári hálózat a kulturális esélyegyenlőség lehetőségét a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatások elérhetővé tételével.

Hoppál Péter emlékeztetett arra: a Kultúráért Felelős Államtitkárság csak 2014-ben csaknem 100 kistelepülésen adott át megújított Könyvtári, Információs és Közösségi Helyet, amelyeknél már kiemelten figyeltek a közösségi tér kialakítására, valamint az informatikai felszereltség javítására is. A Közösségi Szolgáltató Helyek együttműködnek az oktatási intézményekkel is, hogy programjaikkal a gyerekeket, a kismamákat és a fiatalokat is be tudják csábítani a könyvtárba. Az idősek önszerveződő körei is helyet kaphatnak ezekben a kiskönyvtárakban. A szolgáltató helyek évente 14-15 ezer programot szerveznek, melyeken összesen közel félmillió ember vesz részt.

Kép letöltéseFotó: Földesi Mihály

Hoppál Péter közölte: mivel a könyvtári hálózat bővítése és fejlesztése kiemelten támogatja az államtitkárság kulturális alapellátás megteremtésére vonatkozó lépéseit, jövőre is folytatni kívánják azt, részben a költségvetési keret 1,9 milliárd forintra emelésével, részben pedig a tervek szerint uniós pályázati forrásokat is megcélozva.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)