Ma van a magyar költészet napja, egyben József Attila születésének 110. évfordulója. A vers soha nem múló aktualitása, társadalmi tükör szerepe, a műfaj örök megújulása jelzi a költészetnek a magyar kultúra csúcsán betöltött helyét. A magyar költészet napját számos rendezvénnyel köszöntik országszerte.

Budapesten ünnepélyesen megnyitották a felújított József Attila Emlékhelyet a költő születésének helyén, a Gát utca 3. szám alatt. A felújítás koncepcióját – ahogy az eredeti emlékhelyét is – a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai készítették és valósították meg. A megnyitón elhangzott a József Attila születésének 110. évfordulójára 14 kortárs költő által alkotott Szonettkoszorú.

Az idén 10 éves Versünnep Fesztivál döntőjét este 6 órától a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezik meg. A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által meghirdetett Versünnep 2015 versenysorozatára idén két kategóriában lehetett nevezni: vers- és prózamondás, énekelt vers, versmegzenésítés. Április 11-én a döntőt megelőzően a Nemzeti Színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvény várja a költészet iránt fogékony minden korosztályt.

A Versünnep Fesztiválok alkalmával idén a 225 éves magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát is köszöntik. Mivel 2015-ben ünnepeljük József Attila 110., illetve Márai Sándor 115. születésnapját, a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből kellett választaniuk. A Versünnep 2015 fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A 2015-ös Jubileumi Versünnep Fesztivál az NKA támogatásával valósul meg.

A költészet napját a Hagyományok Háza és a Magyar Táncszínház közös gálával ünnepli:  A mindenséggel mérd magad címmel este 7 órától kezdődő táncversesten közreműködik a Sebő-együttes, a Duna Művészegyüttes és a Duna Táncműhely, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bihari János Táncegyüttes és a Cédrus Táncegyüttes.

(Emmi, Kultúráért Felelős Államtitkárság)