Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére 2019. november 7-én Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiai Workshop-ot tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A program keretében a közgyűjtemények képviselői a kormány által elfogadott stratégia mentén elindult munkát mutatják be. A kor elvárásának a muzeális intézmények, a könyvtárak, a levéltárak és az audiovizuális archívumok akkor képesek megfelelni, ha a közgyűjtemények a kulturális örökség őrzőiből a kulturális örökség megosztóivá válnak.

Különösen nagy lehetőség rejlik a digitalizált tartalmak köznevelési célú felhasználásában, mind a pedagógusok, mind a diákok részéről. A digitalizált műkincsek segítségével megelevenednek múltunk kiemelt kulturális értékei, amelyek a fiatalokhoz különleges digitális megoldások segítségével kerülhetnek közelebb.

A stratégia az esélyegyenlőség jegyében biztosítja nemzeti kulturális kincseink minél szélesebb körű, akadálytalan online hozzáférését, továbbá lehetőséget teremt a közgyűjteményekben őrzött műtárgyak közötti kapcsolatok felfedésére is.

A workshop-on a szakértők és intézményvezetők bemutatják a projekt megvalósítása során elért eredményeket, informatikai fejlesztéseket, valamint a stratégiában rejlő további lehetőségeket.

(EMMI)