Az emberi erőforrások minisztere megbízásából dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A pályázat keretösszege 100 millió forint, melyből huszonhárom mozi huszonnyolc mozitermének fejlesztése valósulhat meg.

Az idei pályázaton a Tapolca Városi Mozi Cinema Paradiso art terme, a Szeged Belvárosi Mozi Csőke József, illetve Balázs Béla terme, a bölcskei Rákóczi Filmszínház, a székesfehérvári Barátság Mozi, a kecskeméti Hírös Agora Otthon Mozi, a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi, a szarvasi Turul Mozi, a füzesgyarmati Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a salgótarjáni Apolló Mozi, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház, a budapesti Kino Cafe Mozi nagy- és kisterme, a ceglédi Uránia Mozi Huszárik Zoltán terme, a szentendrei P’Art Mozi, a visegrádi Duna Mozi, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, a pécsi Apolló Art Mozi, a jászberényi Lehel Film-Színház Nagyterme és Sára Sándor terme, a Martfű Városi Mozi, a szolnoki Tisza Mozi „E” terme, a miskolci Művészetek Háza Uránia, illetve Béke terme, Sárospatak Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ nyert támogatást.

Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, melyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhattak.

A támogatási célok idén bővültek az előző évekhez képest: a projektor beszerzésen kívül támogatást lehet igényelni hangrendszerre, mozihang processzorra, a DCI vetítőnek megfelelő teljesítményű fényforrás és szűrők beszerzésére, cseréjére, üzemszerű lámpahűtés és rendszerszintű leállítású szünetmentes tápegységre, vetítővászon beszerzésre, illetve a vetítőrendszer főbb elemeire vonatkozó 12 hónapos garancia kiterjesztésre.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás nyerteseinek a fejleszteni kívánt mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art teremként kell működtetniük.

A nyertes pályázók részletes listája ezen a linken érhető el.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)