Szendrőiné Gombás Ágnesnek, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főrestaurátornak ítélte a Pulszky Társaság Műtárgyvédelmi bizottsága az idei Balázsy Ágnes-díjat. Az elismerést Dr. Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára és Dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke adta át a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében rendezett Budapesti Nemzetközi Restaurátor Konferencián.

Gombás Ágnes 1976-től dolgozik a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, 1996 óta az intézmény Restaurátor Osztályának vezetőjeként. Munkája során több tízezer műtárgy konzerválását, restaurálását, preventív védelmét látta el a legmagasabb szakmai és etikai elvárásoknak megfelelően. Gyakorló és kutató restaurátori tevékenysége mellett oktatóként az utánpótlás-képzésben is aktívan részt vesz.

Kép letöltéseFotó: Ormos József

A Balázsy Ágnes-díjat a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapította 2002-ben azzal a céllal, hogy elismerje a magyar műkincsállomány megmentéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széleskörű társadalmi népszerűsítéséhez jelentősen hozzájáruló restaurátorok munkáját. A kitüntetés annak a nemzetközi tekintélyű textilrestaurátornak a nevét viseli, aki 2001-ben bekövetkezett haláláig sokat tett a hazai restaurátorszakma elismertetéséért.

A díj a restaurátorból nemzetközi hírű képzőművésszé vált Ézsiás István szobrászművész egyedi alkotása.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)