Az Országos könyvtári napok keretén belül, október 6-én, Dunafalván indult el a KönyvtárMozi programsorozat. A megnyitón beszédet mondott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke is.

A kulturális alapellátás kiszélesítéséért és a kulturális alapú közösségépítésért az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség megállapodást kötött szakmai és civil szervezetekkel, azzal a céllal, hogy a magyar filmkultúra értékei hozzáférhetővé váljanak a hazai könyvtári rendszeren keresztül. A KönyvtárMozi szolgáltatás az ötezer lakos alatti kistelepülések könyvtárai számára biztosít lehetőséget filmek vetítésére.

Kép letöltéseA kormány jelentős forrásokat fordít a vidékiek életminőségének javítására Fotó: Koprivanacz Kristóf

Dr. Hoppál Péter megnyitó beszédében hangsúlyozta: a kormány jelentős forrásokat fordít a vidékiek életminőségének javítására. Ezt szolgálja ez kezdeményezés is, amelynek célja, hogy a mozival nem rendelkező kistelepülések lakói is átélhessék azt a közösségi élményt, amit a mozizás jelent, hozzáférjenek azokhoz az értékes tartalmakhoz, amelyekért eddig városi filmklubokba kellett elmenniük. A könyvtár közösségi tere más programokra is lehetőséget ad, és közvetlenül, a lakóhelyükön képes az ott élőknek kulturális szolgáltatást biztosítani.

Az államtitkár emlékeztetett: a kistelepülési könyvtárhálózat az elmúlt években folyamatosan bővült, jelenleg nincs olyan települése Magyarországnak, ahol ne lenne könyvtári szolgáltatás. 2015-ben 1,9 milliárd forintot költött a kistelepülési könyvtári hálózat kibővítésére a kormány, ezen felül a Nemzeti Kulturális Alapnál 160 millió forint forrás áll rendelkezésre a könyvtári szolgáltató helyek infrastruktúrájának megújítására, melynek köszönhetően 2015-ben 79 település könyvtári szolgáltató helyének infrastruktúrája újult meg. Ez teszi lehetővé, hogy a most útjára induló KönyvtárMozik is akadálytalanul működhessenek ezekben a közösségi terekben.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke kiemelte: „a KönyvtárMozi nem hagyományos mozi, hanem egy gyönyörű könyvtár, ahol körülvesznek minket a kötetek, de közben nekünk is adnak teret. Ezek az épületek sok mindenre alkalmasak, elsősorban arra, hogy együtt legyünk, akár kisebb, akár nagyobb csoportokban.”

Kép letöltéseElindult a KönyvtárMozi programsorozat Fotó: Koprivanacz Kristóf

A programban 150 település vesz részt. Az országos megnyitót azért tartották éppen a Bács-Kiskun megyei Dunafalván, mert 75 évvel ezelőtt a helyi Szigeti Hangos Mozgóban az első között vetítették az 1934-ben készült, Meseautó című filmet.

Az idén 10. alkalommal, október 5-11. között megrendezett Országos könyvtári napok rendezvénysorozatba 1659 település 1879 intézménye kapcsolódott be.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)