A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj adományozásáról szóló 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendeletben foglaltak szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019. évben is pályázatot hirdetett a minőségirányítás módszereinek több éves folyamatos alkalmazása, a könyvtárhasználati jog érvényesülése, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményei terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magas színvonalú szakmai munkát végző nyilvános könyvtárak Minősített Könyvtár címmel történő elismerésére, valamint a Könyvtári Minőségi Díjra.

Az EMMI a díjat annak a Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtárnak adományozza, amelynek munkatársi elköteleződésen és folyamatos fejlesztésen, javításon alapuló kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámaszt.

A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat, amelynek keretében a megújult Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer szempontjait és a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át.

Fekete Péter kultúráért felelős Államtitkát Úr döntésének értelmében

Könyvtári Minőségi Díj viselésére elismerést nyert:

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged

Minősített Könyvtár cím viselésére elismerést nyert:

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét

Csorba Győző Könyvtár, Pécs

Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza

Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Kiskunfélegyháza

Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, Szekszárd

Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Szolnok

Vörösmarty Mihály Könyvtár, Székesfehérvár.

A Könyvtári Minőségi Díj nyertese 2.000.000 Ft, a Minősített Könyvtár címet elnyerők 300.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.

A Díj és Címek hivatalos átadására a 2020. január 22-ei Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepség keretében kerül sor.

(EMMI)