Magyarországon soha nem látott teljességű anyaggal nyújt átfogó képet a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, szerdától látogatható kiállítása, melyet James S. Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója jelenlétében Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitott meg 2014. július 8-án.

Ritka alkalom, hogy egy intézményben egyszerre három tárlat nyílik meg, hiszen a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából rendezett tárlat mellett a dada és szürrealizmus magyar recepcióját az Átrendezett valóság, a szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásait az Életre kelt (film)kísérletek című kísérőtárlatok mutatják be – mondta megnyitó beszédében Hoppál Péter. "Ez a három kiállítás jó alkalmat kínál a magyar közönségnek arra, hogy eredeti alkotások és azok értő interpretációja segítségével megismerkedjen egy óriási hatású nemzetközi mozgalommal" – hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Hozzátette: az avantgárd mindig a valóság újraértelmezésére törekedett, érdeklődött az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági kérdések iránt, és e téren reformokat követelt. A dadaizmus alkotói azt hirdették, a túlzottan racionális gondolkodás vezetett az éppen száz éve kitört 1. világháborúhoz, a mozgalom azonban nem tudta megakadályozni a 2. világháború kitörését. "A kiábrándultság nem lehet elegendő ok minden érték általános elvetésére" – figyelmeztetett az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

James S. Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója felidézte: öt éve A Szentföld öröksége címmel mutattak be válogatást Budapesten az Izraeli Múzeum kincseiből, 2011-ben Jeruzsálemben állították ki az Esterházy-gyűjtemény kincseit, tavaly pedig francia impresszionista mesterek remekei érkeztek Jeruzsálemből a Magyar Nemzeti Galéria kiállítására. Az Izrael Múzeumban kiállított dadaista és szürrealista művek elsősorban adományok útján kerültek be az intézmény egyik legnagyszerűbb gyűjteményébe – árulta el James S. Snyder, hozzátéve: mintegy 1200 darabos dadaista és szürrealista kollekciójukból a 120 legkiemelkedőbb munkát hozták el Budapestre.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A kiállítások 2014. október 5-ig látogathatók a Magyar Nemzeti Galériában.

(MTI/Kultúráért Felelős Államtitkárság)