A 85 éves korában elhunyt, Kossuth-díjas érdemes művészt, a nemzet színészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Bitskey Tibor Rákoskeresztúron született 1941-ben. Színészi tehetségét már gyerekkorában felfedezték, először elemi iskolai tanárai biztatták szereplésre. A színjátszással nagybátyja, Altziebler Pál zeneszerző, karmester és hegedűművész által vezetett színházi társulatban ismerkedhetett meg. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959–1964 között a Nemzeti Színház, ezt követően tíz évig a Vígszínház tagja volt. Később a Thália, majd az Arizona Színház művésze lett.

Igazi hősalkat volt. Játszott Az ember tragédiájában, a Koldusoperában, A fizikusokban, a Cyranóban. Az országos hírnevet a Rákóczi hadnagya című film hozta meg számára, melyben a címszereplőt alakította. Az ötvenes, hatvanas, hetvenes években igen népszerű volt, amit főleg olyan filmeknek köszönhetett, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok, a Szerelem, a Zrínyi-sorozat vagy a Rab ember fiai, A fekete város. A fiatalabb generáció a Vuk című rajzfilmsorozat narrátoraként ismerhette, de ő volt a szinkronhangja többek között Sean Connerynek, Michael Cainnek, Gary Coopernek, Kirk Douglasnak, Gregory Pecknek és Orson Wellesnek is. Munkáját kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal (1958-ban és 1962-ban), a Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg. A nemzet színészei közé tavaly választották be. Bitskey Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Színház és a szolnoki Szigligeti Színház saját halottjának tekinti.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)