A koronavírus-járvány második hullámának megállításában, a járvány ütemének lassításában minden ágazatra felelősség hárul. A hazai kulturális szcéna szereplői számtalan intézkedéssel segítették és segítik a jövőben is, hogy megvédjék dolgozóikat és megóvják nézőiket a járványveszélyben.

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága továbbra is arra kéri a művészeket, a kulturális közösségeket és intézményeket, hogy különös gonddal szervezzék meg saját dolgozóik munkáját, ügyeljenek egészségükre, de ugyanígy óvják a kulturális intézményekbe, közösségekbe látogató nézőket is – akik között az idősek kiemelkedő arányban vannak jelen.

Azt kérjük a kultúra szereplőitől, hogy minden rendelkezésükre álló felületen ismertessék a járvány elleni védekezés formáit. Járjanak az élen abban, hogy nézőik tartsanak be minden szabályt: a maszkviselés, a fertőtlenítés, a távolságtartás a kulturális intézményekben ne csak kötelező, hanem példaadóan természetes is legyen.

Arra hívjuk fel a kulturális élet szereplőit, különösen az intézményvezetőket, hogy józanul, mértékletesen és takarékosan szervezzék meg a munkájukat, legyenek figyelemmel a nézők-látogatók esetleges félelmeire, igyekezzenek oldani azokat. A jelenlegi járványhelyzet arra is kötelezi a kulturális élet szereplőit, hogy visszafogottan, körültekintően és mértékletesen működtessék intézményeiket, csak olyan eseményeket, programokat, előadásokat rendezzenek meg, amelyeket a járványügyi szabályok betartásával biztonságosan le tudnak bonyolítani.

A kulturális élet szereplőit az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága továbbra is heti online videó-konferenciákon tájékoztatja a járványhelyzetről és az abból fakadó teendőkről.

(EMMI)