Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett partnerszervezeti regisztráción közel kétezer településről több mint háromezer-ötszáz partnerszervezet jelezte részvételi szándékát, akik nyolcezer-kétszáz kulturális közfoglalkoztatottat igényeltek  -  derült ki a programot koordináló Nemzeti Művelődési Intézet adataiból.

A program feltételeit, így a kulturális közfoglalkoztatás keretszámát is a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programja biztosítja.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a harmadik Kulturális Közfoglalkoztatási Programról február 20-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy érték alapú közösségszervező munkálatokat szeretnének életre hívni, és a kultúra terjesztésével egy minőségibb életszínvonalat biztosítani azok számára is, akik eddig nem fértek hozzá a kulturális javakhoz vagy közösségekhez. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak számának 6100 főre emelésével a települések kétharmadára jut majd szakember.

A harmadik Kulturális Közfoglalkoztatási Program célja olyan közösségi hálózat kialakítása és működtetése, amelyben az egyének tudása, képessége, valamint a helyi társadalom összetartó ereje egyaránt gyarapodhat. A kulturális közfoglalkoztatottak részt vesznek a települési értékek feltárásában, a helyi rendezvények megvalósításában, a helytörténeti gyűjtemények bővítésében, a közösségi élet újraszervezésében, valamint a kulturális alapellátás bővítésében új módszerekkel, tevékenységekkel.

A program iránt évről évre nő az igény: az első két évben tapasztalt, átlagosan kétezer önkormányzat, civil szervezet és intézmény igényéhez képest most háromezer-ötszáz partnerszervezet jelezte részvételi szándékát.

A regisztráló szervezetek között a legnagyobb mértékben az önkormányzatok száma nőtt: számuk meghaladja az ezerhatszázat, de a részvevő kulturális intézmények, civil szervezetek, közhasznú társaságok, egyházak és egyházi szervezetek száma is egyre nagyobb.

A kulturális közfoglalkoztatás sikerességét bizonyítja, hogy az első szakaszban részt vevők huszonkét százaléka, vagyis csaknem negyede el tudott helyezkedni a program alatt, vagy azt követően. A folyamatban levő, második Kulturális Közfoglalkoztatási Program adatai hasonló elhelyezkedési arányt ígérnek, hiszen az első négy hónapban a közfoglalkoztatottak tíz százaléka tért vissza az elsődleges munkaerőpiacra.

A harmadik Kulturális Közfoglalkoztatási Program várhatóan 2016. február 29-éig tart, hozzájárulva a foglalkoztatás javulásához, növelve a kulturális javakhoz való hozzáférés lehetőségét, ugyanakkor erősítve a helyi közösségek létrejöttét és működését, valamint a munkavállalók lakóhelyhez kötődését is.

(Emmi, Kultúráért Felelős Államtitkárság)