Biztosított a forrás az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) folytatásához és kibővítéséhez - közölte Palkovics László oktatási államtitkár Szegeden, egy szakmai fórumon.

A kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ konszolidációjára biztosított összegen belül 4 milliárd forintot elkülönített a program folytatására - mondta Palkovics László az AJTP háromnapos konferenciájának megnyitóján. Hozzátette: a szükséges költségvetési források a következő években is rendelkezésre állnak majd.

A program eredményeiről szólva az államtitkár hangsúlyozta, a tehetséggondozó programban részt vevő középiskolások 80 százalékát felveszik felsőoktatási intézménybe. A statisztikák azt mutatják, a programból kikerülő hallgatók között szinte nincs lemorzsolódás, szemben a felsőoktatásra ma jellemző 30-35 százalékos aránnyal.

Palkovics László bejelentette, hamarosan meghirdetik az új nemzeti kiválósági programot olyan hallgatók számára, akik már az egyetemi évek alatt részt vesznek a kutatásban, tudományos munkában. A korábbi pályázatokhoz képest újdonság lesz, hogy azok a diákok, akik középiskolai éveik alatt tanulmányi versenyeken sikereket értek el, már az első évben jelentős ösztöndíjat és mentori támogatást kaphatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az oktatás körül kialakult helyzetre nem problémaként, hanem lehetősségként kell tekinteni. "Megteremti a lehetőséget arra, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, melyeket az elmúlt 25 évben nem tettünk meg" - mondta.

A Köznevelési Kerekasztalra meghívást kapott az összes érdekelt, a hat munkacsoport pedig komoly munkát végez - közölte Palkovics László. A munkacsoportok közül az államtitkár kiemelte a tartalomfejlesztéssel foglalkozó szervezetet, amelynek feladata megfogalmazni azokat az elveket, amelyek a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átalakításához szükségesek.

(MTI)