Átadták a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára új épületét 2015. augusztus 28-án Salgótarjánban; a beruházás a magyar állam, az Európai Unió és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 234 millió forintból készült el.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy az új levéltári épület a magyar nemzet múltjának megteremtését és egyben a jövőt szolgálja.

Ezek mind egy célt szolgálnak, hogy minden pontosan a helyére kerüljön: kutatható, megismerhető, közkinccsé tehető legyen mindaz, amit elődeink megőriztek és ránk hagytak.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

Az államtitkár köszöntőjében a nógrádi levéltár megpróbáltatásokkal teli múltjáról is szólt. Felidézte, a Nógrád megyei hivatalos iratok kálváriája 1596-ban, Eger török ostromakor kezdődött, amikor a gyűjtemény az enyészeté lett. A féltve őrzött későbbi iratok időszakosan Füleken, Gács várában, Losoncon, Szügyben találtak menedéket.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

Kiemelte, hogy egy nagy múltú intézmény megújulása helytörténeti esemény is. A levéltár nemzeti kulturális örökségünk őrzője, de a 21. század modern intézményének is kell lennie − tette hozzá végezetül.

(MTI)