Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára részt vett és felszólalt a Rába-vidéken élő, valamint onnan elszármazott szlovének éves találkozóján, Szentgotthárdon.

A közigazgatási államtitkár beszédében kiemelte, ez a nap a szlovén identitás megvallásának ünnepe, amely összegyűjti a hazánkban élő és innen elszármazott szlovén nemzetiség tagjait.

Latorcai Csaba hozzátette, a Magyarországon élő nemzetiségek szellemi, kulturális, társadalmi öröksége és ereje olyan érték és közös kincs, amely biztosítja Szent István országának folyamatos erősödését és fejlődését.

A hazai szlovén nemzetiség támogatása a 2010 és 2017 közötti időszakban több mint 267százalékkal nőtt. Míg 2010-ben 75 millió forint, addig 2017-ben már a 200 millió forintot is meghaladó támogatásban részesült a közösség. Nemzetiségi célú előirányzatok terhére nyújtott egyedi támogatások esetében ez az összeg az elmúlt hét esztendőben meghaladta a 220 millió forintot.

A 2018-as esztendőben a Szentgotthárd-i templom rekonstrukciójára 535 millió forintot biztosít a Kormány. A Felsőszölnöki Kühár Emlékház felújítására, valamint az általános iskola felújításának folytatására pedig összesen 50 millió forint kormányzati támogatást kaptak.

A magyarországi szlovének évtizedek óta évente egy napot a Rába-vidékről elszármazottak és, az otthon maradottak találkozójának szentelnek. Az ünnepi alkalom lehetőséget biztosít arra is, hogy a szlovén közösség bemutassa gazdag kulturális kincseit, hagyományait, szokásait.

Az ünnepség végén Latorcai Csaba a magyarországi szlovén önkormányzattól átvehette a magyarországi szlovének legmagasabb kitüntetését, a „Magyarországi Szlovénekért” díjat.

Az indoklás szerint a közigazgatási államtitkár a kitüntetést azért kapta, mert a kezdetektől segítette a magyarországi szlovén nemzetiségi képzés megújítását és a szlovén nemzetiségi oktatási rendszer szlovén önkormányzati átvételét.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)