Farkas János, a Gulner Gyula Általános Iskola testnevelő tanára Trefort Ágoston-díjat vehetett át az emberi erőforrások miniszterétől pénteken. A díjat példás, felelősségteljes magatartásáért kapta a pedagógus, miután tavaly év végén megvédte tanítványait egy bozótvágóval fenyegetőző férfitól, és e közben meg is sérült.

Kásler Miklós miniszter a díjazotthoz szólva elmondta, nincs kétség afelől, hogy ezt a tettet, példamutatást meg kell köszönni.

A díj névadójáról szólva elmondta, Trefort Ágoston, a reformkor kiemelkedő alakja életét a nemzetnek szentelve újította meg a teljes magyar oktatást. A róla elnevezett díj méltó a diákjait védő pedagógushoz - mondta méltatásában.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Farkas János - még tavaly decemberben - korcsolyázni vitte tanulóit, amikor egy férfi az egyik villamoson kötözködni kezdett a diákokkal. A gyerekeket kísérő és védő testnevelő tanárt megszúrta.

A rendőrség akkor azt közölte, hogy az eset a XVIII. kerületben az 50-es villamoson történt, ahol a férfi egy bozótvágó késsel fenyegette az utasokat, a tanárt pedig többször megszúrta. A támadót súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd - mivel más ügyben már körözték - a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték büntetésének letöltésére.

(MTI)