Kirgizisztán kiemelt partnereink egyike a közép-ázsiai régióban. Intenzíven bővítjük együttműködésünket mind a magyar–kirgiz oktatási és kulturális kapcsolatok terén, mind a türk nyelvű országok szervezetein keresztül – hangsúlyozta Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter a Chingiz Aidarbekovval, a Kirgiz Köztársaság külügyminiszterével folytatott csütörtöki tárgyaláson.

A felek egyetértettek abban, hogy a magyar kelet-kutatók nemzetközileg elismert néprajzi és nyelvészeti kutatási eredményei stabil alapot biztosítanak kulturális és régészeti együttműködésünk építéséhez. Magyar részről jeleztük, hogy elkötelezettek vagyunk a magyarság közép-ázsiai örökségének feltárása iránt, és örömünkre szolgál, hogy elsőként a kirgiz Oktatási és Tudományos Minisztériummal köthettük meg az e célokat elősegítő megállapodást.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Aidarbekov külügyminiszter köszönetét fejezte ki a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban a kirgiz félnek felajánlott kvóta bővítéséért, amelynek köszönhetően az idei évtől már 75 kirgiz pályázó nyerhet felvételt az általa választott magyarországi egyetemek egyikére.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

A felek áttekintették továbbá a türk nyelvű országok szervezetein keresztül folyó együttműködés bővítésének kérdéseit, kölcsönös támogatásukról biztosítva Kirgizisztán és Magyarország ezirányú törekvéseit.

(EMMI)